Fremstilling af Nunofilt

Sønderjyskfiltetræf

Filztreffen
FREMSTILLING AF NUNOFILT


Materialer:

Det tyndeste færdige materiale får du ved at anvende silkechiffon, det kan anvendes til tynde jakker, tørklæder, bluser, kjoler m.m. På trods af det tynde materiale er det dejlig varmt og jeg synes det er et dejligt materiale der falder flot og derfor egner sig vældig godt når det skal draperes på ginen. På www.a-piece.dk kan du se eksempler på overdele der er lavet af resterne efter at et mønster er klippet.

Du kan også bruge silke pongè (nr. 5) – det anbefales ikke at bruge tættere kvaliteter, da ulden ikke kan trænge igennem disse.

Bomuldsgaze

Desuden åbne stoffer – prøv dig frem med små prøver

Uld/karteflor og effekter:

Til beklædning er merinould den foretrukne uld kvalitet, da den er langhåret, blød og har gode filteegenskaber.

Uld- og effekttops  samt garner kan give sjove flotte effekter når de filtes sammen med merinoulden.Redskaber:

Til fremstilling af nunofilt i vaskemaskine og tørretumbler krævedes følgende:

- Foret skal være i en tæt kvalitet så ulden ikke filter ind i det. Stoffet skal være ca. 1meter længere end det stof du skal bruge til beklædning

- Vandforstøver  / stænkeflaske

- Store elastikker eller lav selv nogle af elastik i metermål

- Vaskemaskine og tørretumbler. Vaskemaskinen benyttes til det grove forfilte arbejde og tørretumbleren bruges til at give luft og struktur til stoffet i slutfasen.  INGEN SÆBE


Krymp:

Man skal regne med at stoffet krymper ind til 2/3 – ½ af størrelsen i forhold til udgangspunktet.  Afhængig af hvor meget og hvor tæt man har lagt sin uld op.Krympefaktoren afhænger også af hvilken type silke/stof man anvender.


- Silkechiffon (nr. 3.5) er et crepet stof, som krymper ved egen hjælp og derfor er meget villig til at krympe. HUSK TIL TØJ at anvende stof der er 1,40 meter bred. Ellers bliver det for smalt efter filtning. Fås blandt andet hos Mette Ploug i Danmark der har netbutik www.metteploug.dk – www.uldportalen.dk 


- Pongén (nr. 5) er tættere og et glat stof, som ikke trækker sig helt så meget sammen som chiffonen, derved opstår der større ”bobler” på silke siden.


- Ostelærred er en tynd og åben bomuldskvalitet der er et godt supplement til silken. Den er meget villig til at filte og så er den billig.


- Bomuldsgazen er kraftigere og tungere og vil derfor beholde en del af sin form/struktur.


Jo mere uld jo mindre krymper stoffet sammen. Tyndt oplagt uld trækker et større areal af stof til sig og krymper derfor tilsvarende mere.  HUSK derfor at lave prøver inden du starter på det endelige arbejde, det betaler sig. Hvis du ønsker et meget let og lækkert materiale til beklædning skal du KUN bruge 16 - 20 gram merinould pr. meter silkechiffon hvis bredden er 1,40 meter. Her sparer du virkelig mange penge på uld. Dette svarer i kvaliteten til det du kan se på www.a-piece.dk.


Nunofilt – oplægning – vaskemaskine og tørretumbler:


Nunofilt er en teknik, hvor uldfibre filtes ned i et mere eller mindre tyndt/åbent vævet tekstil. Derved opnår man spændende strukturer og kvaliteter. Uldfibrene lægges – alt efter målet med arbejdet – meget tyndt op på et stykke tekstil og filtes. Det kan gøres ved hjælp af den gammeldags teknik – varmt sæbevand – håndkraft og kast eller den moderne der foregår ved hjælp af vaskemaskine og tørretumbler. MEN når du skal fremstille flere meter til beklædning er det meget lettere at bruge vaskemaskine og tørretumbler og så skåner du skuldre og arme.

Når vi mødes skal du starte med at klippe en bluse/vest (her bruger du et mønster) ud af den metervare du har lavet. For at få de mest spændende rester som du skal drapere med på ginen, skal du starte med at have 5 meter chiffon. Du skal, inden du går i gang med oplægning af uld/filtning, klippe 1 stykke på 2 meter og 1 stykke på 3 meter.

   

a) Foret foldes ud på bordet. Hvis du ikke har et stykke der er lang nok, kan du bruge mindre stykker som du mindst skal ligger 20 – 25 cm over hinanden (du kan også med risting sy dem sammen så sikrer du at det ikke skrider fra hinanden under filtningen).  Det er vigtigt at stoffet er langt nok ellers risikerer du at chiffonen filter sammen. Du kan løbende gøre en ½ meter færdig med vand og alt, se punkt e. HUSK at foret skal være bredere end chiffonen, det er vigtigt når du skal lukke med elastikker, for her for enderne skal de stramme elastikker være.

 

b)  Silkestoffet bredes ud på foret


c) Ulden lægges op. HUSK: 16 – 20 gram uld for hver meter hvis stoffet er 1,40 meter bred. En god hjælp er hvis du mærker båndet på de 100 gram uld op i 5. For hver 20 gram, som er det du højst skal bruge pr. meter, sætter du et elastik på.


d) Ved alle œggkanter skal ulden lige 5-7 cm fra kanten af stoffet. Ved trevlekanter skal ulden helt ud til kanten.


e) Der forstøves mellem 1. og 2. lag uld (ulden må ikke blive for våd ved 1. lag), efter 2. lag forstøves let inden du ”stænker” med vandflaske. Det er her vigtigt at vandet ikke kun lægger sig ovenpå ulden, det skal slå igennem og fugte alle lag (foret samt 1. og 2. lag uld). HUSK at du skal lægge 1. og 2. lag på tværs af hinanden.


f) Stoffet og ulden rulles fortløbende til en ”pakke” og bindes til sidst, ikke for stramt, med elastikker. Hvis du vil sikre ”pakken” lidt, kan du inden du kommer elastikker på ”pakken”, rulle den ind i et vådt håndklæde. Håndklædet kan undværes når først ulden har hæftet sig på stoffet. Elastikkerne placeres således: et vikles stramt om rullen i hver ende (hvor der ikke er silkestof) der placeres yderligere 6 elastikker jævnt fordelt hen over rullen. Vær opmærksom på om stoffet og ulden forbliver glat under indrulningen.


g) ”Pakken” kommes i vaskemaskine ved 40 grader, uden forvask: Ensfarvet uld skal vaskes 45 minutter – Hvid uld max. 30 minutter – Blandiner af uld/silke ca. 1½ time. Efter de angivne minutter stopper du vaskemaskinen. Herefter pumpes vandet ud af maskinen og der centrifugeres. Det er vigtigt at disse tider overholdes.

Der skal tages højde for, at de angivne tider i beskrivelsen kun er vejledene, da der kan vœre meget stor forskel på den mœngde af materiale man laver af gangen, mœngden af uld man anvender, vandmœngde, varme forhold og bevœgelser i vaskemaskinen/tørretumbler. Derfor er det en god ide, at skrive egne resultater ned til videre arbejder. Så prøv dig frem med prøver inden du går i gang med mange meter stof.


h) ”Pakken” tages ud og åbnes. Vurder om ulden hæfter nok. Hvis ikke tages stoffet ud af pakken og rulles ind igen, men nu med den tidligere inderste ende yderst. Der stænkes med vand under indrulningen. Den gives yderligere 30 minutter. 


i) Nu tages stoffet ud, det skyldes i en balje vand og vrides let og kommes løst i tørretumbleren med fuld varme i 5 minutter. Herefter tager du det ud og alle kanter/hjørner/flæser tjekkes om de ser ordentlige ud ellers hiv dem ud, det må ikke klistre sammen. (Det er her du får alle de spændende kanter).  Så får stoffet 10 minutter mere, tjek kanter/hjørner/flæser igen.  Giv det yderligere 10 minutter, tjek kanter m.m. Denne procedure fortsætter du med indtil tætheden i stoffet/størrelsen af stoffet er som du ønsker det.  HUSK KRYMP ca. 1/3 af oprindelig længde/bredde.


 Udregning af uld forbrug/ samt fremstilling af en prøve:

Jeg vil anbefale at du laver en større prøve, for eksempel et tørklæde. Du kan også lave en mindre prøve, men det er godt at øve sig i oplægningen af ulden og øve dig i at få det udregnede uldforbrug til at dække hele stoffet. Uldforbruget er nemlig meget lille. Du kan også ligge ulden op i et mønsterforløb, prøv dig frem på små prøver. 

 

TIL:               Silkechiffon:  1 meter lang og 1,40 meter bred

FORBRUG:     Merinould:    16 - 20 gram


HVIS DU VIL LAVE ET TØRKLÆDE: SKAL DU BRUGE ET STYKKE STOF DER ER 70 CM BRED OG 3 METER LANG (husk det krymper) OG DU SKAL BRUGE 30 GRAM MERINO ULD.


Hvis du her vil spare de del penge kan du bruge bomuldsgazen, det vigtigste i øvelsen er at tilpasse uldforbruget til stoffet. Desuden kan du øve oplægningen af ulden.


Du skal øve dig i at få tottet ulden ud i to meget tynde lag. Start med at dele ulden op i to (brug elastikker til det). Trœk fine tynde totter ud af endestykket af. Der hvor du holder på ulden vil totten være tykkere end i den anden ende. Først dækker du stoffet med den ene halvdel af ulden således: Totterne lœgges ved siden af hinanden med den tykkeste ende af totten i samme retning. Derefter bruger du den anden halvdel af ulden i nœste lag således: Tottern lœgges ved siden af hinanden med den tykkeste ende i samme retning men totterne lœgges på tvœrs af første lags uldtotter i en 90 graders vinkel. Derved opnår du et jævnt lag uld og kan undgå for tynde steder i det færdige resultat.